Muusa-hankkeen ensimmäinen mentorointikierros on nyt tullut päätökseensä, ja takana on neljä monipuolista mentorointikertaa, kohtaamistilaisuuksia sekä onnistuneita lopputilaisuuksia. Osallistujat ovat jakaneet innostuneita kokemuksiaan, ja on ollut ilo huomata, kuinka paljon tämä pilottikierros on tarjonnut niin mentoroitaville kuin mentoreillekin.
Oivalluksia, kasvua ja yhteisöllisyyttä
Ensimmäisen kierroksen aikana mentorointiprosessit keskittyivät ammatillisen ja henkilökohtaisen kasvun tukemiseen. Keskusteluissa ja harjoituksissa pureuduttiin muun muassa arvoihin, osaamiseen, verkostoihin sekä tulevaisuuden suuntaviivoihin. Osallistujat ovat kokeneet erityisen arvokkaaksi mahdollisuuden peilata omia ajatuksiaan toisten kanssa, jakaa kokemuksiaan ja saada tukea oman polkunsa kirkastamiseen. Hankkeessa toimivat valmentajat huomasivat, että monessa ryhmässä keskustelut liittyivät suoraan tai välillisesti rohkeuden teemaan: miten usein tekemättömät tekomme ja rajoittavat ajatuksemme liittyvät omaan ajatteluumme ja kuinka tärkeää onkin löytää itsestä rohkeus ajatella ja toimia uudella tavalla.
MUUSA-hankkeessa mentoroitavana ollut Maria Pulkkinen kertoo omista kokemuksistaan innostuneena: ”Oli mielenkiintoista, miten eri elämäntilanteista huolimatta painittiin yllättävän samankaltaisten teemojen äärellä. Se jotenkin kirkasti sitä elämän jatkuvan oppimisen polkua, ja sitä että ei haittaa, vaikka ei ole vielä varmuutta siitä mihin haluaa suunnata, ei se ole mitenkään vakavaa, koska prosessi jatkuu. Koin Muusailun kullanarvoisena mahdollisuutena, ja toivon että useampi oman tutkinnon opiskelija uskaltaa lähteä omalle Muusa-matkalleen seuraavan ryhmän mukana.”
Lopputilaisuuksissa koottiin yhteen matkan oivallukset
Mentorointikierroksen päätteeksi kokoonnuimme yhteen yhteiseen tilaisuuteen, jossa osallistujat jakoivat matkan varrella syntyneitä oivalluksia ja kokemuksia. Lopputilaisuus tarjosi tilaisuuden reflektoida opittua, juhlistaa onnistumisia sekä vahvistaa mentorointiprosessista syntyneitä verkostoja. Yhteinen keskustelu toi esiin sen, kuinka paljon mentorointi voi antaa niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisesti.
MUUSA-hankkeessa suunnittelijan ja valmentajan roolissa toiminut Mari Rytisalo miettii toteutunutta ensimmäistä pilottikierrosta tyytyväisenä: ”On ollut hienoa nähdä miten monelle tämä ihan uudenlainen mentorointimalli ja siihen liittyvät sisällöt ja toteutustapa on antanut merkityksellisiä uusia näkökulmia, ajatuksia ja jopa suuntia osallistujien omaan tulevaisuuteen liittyen. Myös MUUSA-mentorien suunnalta on tullut palautetta, että oppiminen ja oivaltaminen on ollut molemminpuolista eli hekin ovat saaneet uusia ajatuksia, oppeja ja verkostoja hankkeen myötä. Hankkeessa on nyt käyty läpi perusteellisesti ensimmäiseltä kierrokselta niin MUUSA-mentoreilta kuin osallistujiltakin saatu palaute, ja tavoitteena on tehdä tästä toisesta kierroksesta erinäisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen entistä antoisampi valinta mahdollisimman monelle”.
Katse kohti seuraavaa kierrosta!
Vaikka pilottikierros on nyt päätöksessä, Muusa-hanke jatkaa kehittymistään. Seuraavaksi aloitamme valmistautumisen toiseen mentorointikierrokseen, joka käynnistyy keväällä mentoreiden valinnalla. Varsinaiset mentoroinnit alkavat loppuvuodesta 2025, ja mukaan kaivataan niin uusia mentoreita kuin innokkaita mentoroitavia.
Jos haluat olla mukana kehittämässä itseäsi ja tukemassa muita kasvu- ja oppimisprosessissaan, nyt on loistava hetki lähteä mukaan! Muusa-mentorointi tarjoaa mahdollisuuden oppia, verkostoitua ja kasvaa osana innostavaa yhteisöä.
Kiitos kaikille ensimmäiseen kierrokseen osallistuneille – te teitte tästä matkan, joka jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen!
Yhdessä eteenpäin,
Muusa-hanketiimi