Hymyilevä Iris Kiiskinen yöllisestä Aurajoen rannasta otetun seinäkuvan edessä.
Muusamentori Turku / Varsinais-Suomi

Luova ajattelija ja käsittelijä – muinaisjäänne tulevaisuudesta

Tätä projektia varten olen ensisijaisesti muinaisjäänne tulevaisuudesta ja sitten seuraavaksi olen Iris kreikkalaisesta mytologiasta. Samasta mytologiasta, mistä nämä muusatkin tulevat. Iris oli Zeuksen ja Heran henkilökohtainen lähettiläs, joka toi tärkeät viestit Olympos-vuorelta maahan ihmisille ja hänen kulkureittinsä näkyi sateenkaarena. Vasta kolmanneksi olen tässä elämässä tällainen ihminen nimeltä Iris Kiiskinen ja ammatiltani luovuusterapeutti, taiteilija ja tanssija. Käytän työkaluna perinteisen kiinalaisen lääketieteen Viiden Elementin filosofiaa ja ihmisen kehon luonnonmukaista liikettä. Työuraa on tällä hetkellä kertynyt 45 vuotta, josta 40 vuotta itsenäisenä ammatinharjoittajana toiminimellä iriskiss.

ARVOT & maailmankuva

Mitä arvostat elämässä?

Rauhaa ihmisten välillä ja erilaisuuden ilmentämistä ja ’sietämistä’. Näen, että maailmanrauha on ilmainen, jos jokainen ihminen tuntisi itsensä turvalliseksi sydämessään ja jakaisi sitä tunnetta ympäristöönsä.

Mitä menestys sinulle on?

Menestys on iloa ja hyvinvointia omassa elämässä sekä sellainen työ, joka tukee ja tuottaa sitä.

Mikä motivoi sinua päivittäin, työssä tai elämässä?

Minua motivoivat päivittäiset, spontaanit ja laaja-alaiset, aistien kautta koetut kauneuskokemukset, jotka saavat ihokarvat pystyyn tai minut spontaanisti hymyilemään. Heti huomaan, miten keho alkaa värähdellä ihan toisella tasolla ja voin havainnoida ympäristöä ja sen vaikutuksia herkemmin.

Toiseksi minua motivoi kehon viisauden kuunteleminen ja ymmärtäminen, ja siitä seuraa myös kehoviisauden kunnioittaminen.

Kolmantena minua motivoi luova prosessi arkipäivän ongelmaratkaisuissa. Nyt vuosien jälkeen tämä on jo elämäntapa ja välillä siitä seuraa muutakin kuin motivaatiota, koska en voi palata ’perinteiseen suomalaiseen elämäntapaan’.

Mikä on tärkein asia, jonka olet oppinut työn kautta?

Ehdottomasti tärkein asia on, että syvähyvä itsetuntemus on elämän perusta ja oma polku ja elämän merkitystarkoitus löytyy sen kautta luontevasti. Usein kasvatus, koulutus ja elämäntapa antavat henkilölle tarvittavat haasteet omalle elämäntehtävälle ja oman elämänpolun löytämiselle.

Toinen asia on, että ihminen on erottamaton osa luontoa ja maailmankaikkeutta. Jokaisen jokapäiväinen toiminta on merkityksellinen ja vaikuttaa siihen, miten maailma rullaa eteenpäin. On siis erittäin hyödyllistä, jos tietää edes vähän tästä kokonaisuuden rakenteesta ja myös näistä kokonaisuuden yhteyksistä. Kiinalainen Viiden Elementin filosofia on erittäin hyvä ja helppo tapa alkaa hahmottamaan maailman kokonaisuutta ja yhteyksiä uudelleen.

Ja kolmantena, että mikä tahansa on mahdollista silloin, kun henkilö on omalla polullaan ja toteuttaa omaa elämäntarkoitustaan ja todellisia tarpeitaan.

TOIMINTATAVAT
Iriksen vastaukset ovat:
Toimin useimmiten harkitsevasti.
Innostan muita parhaiten haastamalla: Haastaminen voi olla kannustamista, nostan sen ihmisen iloa ja hyvyyttä esille, voimaenergiaksi.
Perustelen päätöksiäni jälkikäteen useimmiten tunnetason vaikutuksilla.
Olen vahvimmillani työskennellessäni ryhmässä (verrattuna yksin asioiden pohtimiseen).
Jotain ihan muuta

Lempiväri?

Lempivärejäni ovat kaikki viiden elementin värit, mutta minun henkilökohtainen ominaisväri on violetti.

Paras viikonpäivä ja miksi?

Minulla ei ole parasta viikonpäivää. Elän päivä kerrallaan ja jokainen päivä voi olla paras tai pahin.

Paras kirja, jonka olet lukenut viime aikoina? / Mikä on lempilainauksesi tai -sanontasi?

Haluan vastata molempiin:
Lempikirja ja viimeksi luettu kirja, suomalaiselta nimeltään ”Joutilaan vaelluksesta”, Pertti Niemisen suomentamana otteita Zhuangzi kirjasta. Zhuangzi on yksi kiinalainen klassikko.
Käännämme Kiinan kielistä tekstiä ja keskustelemme siitä maailmanlaajuisessa ryhmässä Pariisilaisen sinologina kanssa, ja minä seuraan kuinka hyvin suomennos vastaa alkuperäistä tekstiä. Kirja toimii oikein hienona elämän etiikan ja hyveellisyyden lähdekirjana edelleen.
Näen jo nyt monta mahdollisuutta, kuinka sitä voi hyödyntää tässä MUUSA-projektissa. Lisäksi sitten tietenkin kiinalaisen viisauden juuret- ja zen-sarjakuvakirjat, jotka ovat aivan älyttömän hauskoja lukujuttuja ja itsellä jokapäiväistä lukemista.

Lempilauseeni on, että ”Maailma ei ole painava, jos kehosi on virtaava”. Tämä on luotto-tuotelauseeni luonnonmukaisen liikkumisen workshopistani.

Yllättävin asia, jonka ihmiset oppivat sinusta, kun he tutustuvat sinuun paremmin?

Kokemukseni mukaan ensimmäisenä: kaikkia yllättää ja ihmetyttää minun laaja-alaisuus. Ihmiset luulevat, että toimin monella alalla, vaikka toteutan vain yhtä asiaa: ilmennän Viiden Elementin Filosofiaa, joka todentuu monella eri tavalla.

Toiseksi ihmiset yllättyvät: miten paljon olen opiskellut ja miten vahva asiantuntijuuteni on omissa asioissani.

Kolmanneksi: luovuuteni ulottuvuudet ja verkostoitumiseni laajuus ovat myös niitä, mistä ihmiset yllättyvät sen jälkeen, kun tutustuvat toimintaani paremmin.

MUUSAMENTORIUS

Miksi haluat muusamentoriksi?

Ai miksi haluan? No, Antti (Tuomisto, MUUSA-hankkeesta) kysyi kiinnostustani, ja voinko tulla haastateltavaksi. Hetken mietittyäni totesin, että tässä aukeaa kyllä mielenkiintoinen mahdollisuus jakaa omaa ammatillista perintöä ihmisille, että josko nyt alkaisi aika olla kypsä, että ihan tavallisetkin ihmiset innostuisivat tämmöisestä vähän syvällisemmästä merkityksestä muutosprosessissa.

Kuvaile kolmella sanalla millainen muusamentori olisit?

Tulen olemaan LÄSNÄOLEVA, eli tarjoan mahdollisuutta tehdä töitä ilman älykännykkää ja läppäreitä.
Toiseksi, olen INNOVATIIVINEN, josta löytyy myös ammatillisiakin todisteita, ja kolmanneksi olen RATKAISUKESKEINEN. Taiteilijanakaan en ole sellainen, joka ilmaisee vain itseään, vaan kaikella taiteella mitä teen, on vähintään energeettinen vaikutustarkoitus, mutta usein myös korkeampi henkinen ulottuvuus.

MUUSA-hankkeen logo.
MUUSA-hankkeen logo.
MUUSA-hankkeen logo.
Turun muusamentorit

Löydä oma muusamentorisi Turusta ja hae mentorointiryhmiin 23.10.2024 mennessä!